Praktisk info til deg som skal på kurs

Her finner du praktisk informasjon, som hvordan du kommer deg til Starum og hva du skal ha med deg.

Når skal jeg være på Starum?

Kurs starter mandag morgen klokken 08:00. Du har derfor mulighet for å møte på Starum allerede søndag innen klokken 23:00.

Når du sjekker inn i vår resepsjon, skal du ha innkallingsbrev og gyldig legitimasjon som førerkort, pass eller liknende klart. Er det ingen i resepsjonen når du kommer, kan du ringe vakten på telefon 61 14 10 00.

Hvordan kommer jeg til Starum?

Starum ligger cirka 20 minutters kjøring sør for Gjøvik.

Skal du ta fly tur/retur Oslo lufthavn Gardermoen, skal du kontakte ditt sivilforsvarsdistrikt for bestilling av flybilletter.

Kommer du med fly til Oslo lufthavn Gardermoen søndag, har vi satt opp buss fra JVB Tur med avgang henholdsvis klokken 18:00 og klokken 21:00. Ved ankomst Gardermoen skal du henvende deg ved bussinformasjonen og oppgi navn på operatør (JVB Tur) og reisemål (Starum), så du kan få vite hvilken plattform bussen kjører fra.

Kommer du ikke med fly, men har allikevel behov for transport fra Oslo lufthavn Gardermoen søndag, skal du kontakte oss så snart som mulig på grunn av et begrenset antall plasser på bussen. Du kan kontakte oss ved å ringe oss på telefon 61 14 10 00 eller ved å kontakte oss på e-post sfk@dsb.no.

Kommer du med lokalbuss, for eksempel med buss B46 fra Gjøvik til Lena, skal du gå av ved bussholdeplassen Starum. Derfra er det rundt 1000 meter via Starumslinna til Starum. Vår adresse er Starumsvegen 86, 2850 Lena. For andre bussruter, sjekk www.entur.no.

Kommer du med egen bil, skal du følge skiltene mot Gjøvik. Starum ligger på strekningen mellom Gjøvik og Minnesund.

Følg Mjøsvegen (Fv92) til du møter skiltet Sivilforsvaret, og følg Starumsvegen til Sivilforsvarets kompetansesenter. Du får anvist parkeringsplass når du sjekker inn.

Du får dekket reiseutgifter fra din folkeregistrerte bostedsadresse til Starum og retur. Reisen skal foretas på den raskeste og rimeligste måten. Når du møter hos oss, får du veiledning i utfylling av reiseregningsskjema som du leverer mens du er hos oss. Ta med eventuelle kvitteringer for utlegg du har på reisen.

Hva skal jeg lære på kurset?

Hovedoppgaven til kompetansesenteret på Starum er å utdanne alt personell som Sivilforsvaret har behov for i sine avdelinger. Her kan du lese mer om de ulike sivilforsvarskursene som gjennomføres på Starum.

Vi forventer at du forbereder deg fra dag til dag på kurset. Det kan være lesing i førstehjelpsboken eller sikkerhetsbestemmelsene, eller gjennomgang av e-læringskurs og korte instruksjonsvideoer om bruk av materiellet. Har du eget nettbrett eller pc kan du ta med det, da det er bedre å se videoene på nettbrett eller pc enn på telefon. 

Vi anbefaler at du allerede før kurset gjør deg kjent med instruksjonsvideoene på vimeo.com/sivilforsvaret.

Hvor skal jeg bo?

Vi har forskjellige innkvarteringsbygg ved kompetansesenteret. Hvert bygg har rom med plass til to-fire personer, med felles toalett og dusj på rommet. 

I tillegg til en seng å sove i får du også et skap til å oppbevare ditt sivile tøy og din uniform i. Videre får du utlevert hodepute, dyne, sengetøy og håndkle. Det er wifi der du skal bo.

Når det gjelder rommene, er kursdeltagerne selv ansvarlige for rengjøring av sine rom under kurset. Vi forventer at du holder ditt rom rent og ryddig hver dag. Dette er viktig, når mange mennesker bor tett opp av hverandre.

Hvor skal jeg spise?

Kjøkkenet serverer tre måltider om dagen. Når vi reiser ut i terrenget for ulike aktiviteter, spiser vi enten brødmat eller Drytech til lunsj.

Har du behov for særskilt kost, må du ha med deg legeerklæring på dette, og levere legeerklæringen til kjøkkenet ved kursstart. Vi ber deg samtidig ta kontakt med oss om dette ved å kontakte oss på e-post sfk@dsb.no, slik at vi har riktige råvarer klar.

Har du behov for endret kost i forhold til religion eller livssyn, ber vi deg ta kontakt med oss om dette ved å kontakte oss på e-post sfk@dsb.no.

Hva skal jeg ha med meg?

Du får utdelt uniform og alt utstyr som du trenger for å gjennomføre grunnkurset. Uniformen omfatter blant annet ullundertøy, skallbekledning, støvler og hodeplagg. Du kan gjerne ta med ekstra t-skjorter i nøytrale farger og uten trykk som du kan bruke sammen med uniformen.

Tilhører du allerede en avdeling, skal du ta med uniformen og alt tilhørende utstyr.

Vær oppmerksom på at du skal ha uniformen og alt utstyret med deg hjem i utlevert bag og ryggsekk, og at du skal oppbevare uniformen hjemme til videre bruk i din tjeneste.

Du kan trenge noen sivile klær til bruk utenom undervisningen, det vil si på kveldene og i helgene. Ellers trenger du å ha med deg toalettsaker, badetøy og eventuelt treningsklær.

Hva kan jeg gjøre på fritiden?

Vi har to velferdsbygg som er åpen hver dag med ulike tilbud, fotballbane og sykler til utlån. Lokalområdet innbyr til fine gå- og løpeturer. Vi jobber med å kunne tilby flere aktiviteter på fritiden. 

Vi har et kioskutsalg som holder åpent mandag-torsdag i tidsrommet 19:00-22:00. Her kan du kjøpe brus, litt salt og litt søtt.

Det er ikke tillatt å ha eller innta alkohol eller andre berusende eller bedøvende midler i leiren og under utdanningen. Det er heller ikke tillatt å møte påvirket til utdanning.

Hvordan skal jeg forholde meg til smittevern?

Kan du ikke møte på kurs fordi du har fått symptomer på smitte, har fått påvist smitte eller er satt i hjemmekarantene før kursstart, ber vi deg om å ringe og informere ditt sivilforsvarsdistrikt om dette.

Du kan bidra til å redusere risikoen for spredning av smitte ved å holde deg hjemme hvis du er syk; ved å holde avstand til andre passasjerer og bruke munnbind ved reise med offentlig kommunikasjon; ved å holde anbefalt avstand til andre elever; ved å vaske og/eller sprite dine hender jevnlig særlig før og etter aktivitet og før spising; samt ved å ha god hostehygiene.

Får du symptomer på smitte, eller blir du smittet mens du er på kurs hos oss, sørger vi for at du kommer i karantene på et dedikert rom i leiren, inntil det er forsvarlig å sende deg hjem.

Forventer du å skulle vaksineres mot Covid-19 i løpet av kursperioden, oppfordrer vi deg til å høre med din kommune om du kan bli vaksinert før eller etter kurset.

Hvordan får jeg dekt tapt arbeidsinntekt?

Du kan kreve å få dekket tapt arbeidsinntekt som følge av tjeneste i Sivilforsvaret med inntil 6 ganger folketrygdens grunnbeløp. Tapt arbeidsinntekt beregnes ut fra normalarbeidstid i inntil 100 prosent stilling. Dette gjelder også for arbeidsledighetstrygd.

Tapt arbeidsinntekt må dokumenteres av arbeidsgiver, og dette gjøres i Altinn med skjemaet SIV-1008 "Bekreftelse av tapt arbeidsinntekt".

For at søknaden skal bli behandlet må kopi av siste lønnsslipp lastes opp som vedlegg. Les mer om lønn og godtgjøring på denne siden.

Ønsker du mer informasjon?

Ønsker du mer informasjon før du kommer på kurs hos oss, kan du se på sivilforsvaret.no/kurs, ta kontakt med oss på telefon 61 14 10 00 eller ved å kontakte oss på e-post sfk@dsb.no.

Velkommen til oss! Vi ser frem til å bli kjent med deg.

Fritak fra kurs og opplæring

Tjenestepliktige kan søke om fritak fra kurs og øvelser. Det er kun den tjenestepliktige som er søknadsberettiget. Det er det enkelte sivilforsvarsdistrikt som behandler søknader om fritak fra kurs og øvelser.

Ved fritak fra kurs vil man på et senere tidspunkt bli innkalt til et tilsvarende kurs.

Oversikt over fritaksgrunner

Fritak fra kurs, øvelse og annen sivilforsvarstjeneste kan innvilges på grunnlag av: