Innsatsbekledning i Sivilforsvaret

Helse, miljø og sikkerhet (HMS)

Ivaretakelse av helse, miljø og sikkerhet for Sivilforsvarets personell er sentralt under både opplæring, øvelser og innsatser. Dette er også beskrevet i sikkerhetsbestemmelsene for Sivilforsvaret. Her er det gjort en risikovurdering knyttet til ulike aktiviteter, og Sikkerhetsbestemmelsene spesifiserer hvordan man skal forholde seg når disse utføres.

Videre er det viktig å lese og følge bruksanvisninger, instrukser og liknende for riktig bruk av materiellet i Sivilforsvaret. 

I tjeneste er det behov for beskyttelse, funksjonalitet og kvalitet på bekledningen. Det finnes derfor en komplett innsatsbekledning bestående av innsatshjelm, innsatsuniform, innsatsstøvler, samt under- og mellombekledning.

Da disse klærne ble valgt ut, ble det lagt vekt på at materialet skulle være vindtett, varmeisolerende og flammehemmende. Alle produktene ivaretar også relevante og nødvendige krav etter arbeidsmiljøloven med tilhørende forskrift om konstruksjon, utforming og produksjon av personlig verneutstyr. Vedrørende hodeplagg og hansker/votter henvises det til gjeldende PU og Instruks om bruk av uniform og honnør i Sivilforsvaret (uniformsreglementet).

For å ivareta egenskapene og kvaliteten på innsatsbekledningen er det viktig at produktene brukes, lagres og vedlikeholdes riktig. Når de ulike produktene i innsatsbekledningen deles ut, skal derfor informasjonen nedenfor gås igjennom. 

Innsatshjelm

Når innsatshjelmen deles ut, gå igjennom bruksanvisningen som følger med. Bruksområdet til innsatshjelmen er ”lightduty”. Hjelmen er godkjent etter EN 397 (krav industrielle vernehjelmer), hvilket innebærer at den er flammehemmende.

De nye innsatshjelmene har integrert visir og kappe (NOMEX) i nakken, og med en innvendig strammeskrue er de lette å tilpasse for brukerne. Beskyttelse mot sidestøt er begrenset, og hjelmen er ikke egnet til bruk på motoriserte transportmidler. Visiret har begrenset beskyttelse mot strålevarme.

Innsatshjelmen er produsert i kevlar ® Aramid fiber. Materialet er motstandsdyktig mot UV stråling og kjemikalier. Ytterskallet på innsatshjelmene er HI gloss lakkert. Størrelsen er justerbar i hodestørrelse 54 – 62 cm, og hjelmen har en polyester kinnreim med QR spenne. Det er innvendig visir på hjelmene.

Hvis hjelmen behandles godt og er lagret mot UV stråling er beregnet levetid om lag 20 år. Ved fall mot en hard overflate fra 1 – 3 m kan ytterskallet flasse, men små riper eller merker vil sannsynligvis ikke påvirke innsatshjelmens kvalitet. Innmaten i innsatshjelmen kan desinfiseres med kjemiske produkter etter behov.

Innsatshjelmen kan repareres hvis

Kasser innsatshjelmen hvis

Innsatsuniform

Når innsatsuniformen deles ut, gå igjennom brukerveiledning som følger med. Her blir det blant annet beskrevet hvordan uniformen skal vaskes.

Ytterbekledningen består av jakken og buksen, som er vanntett, vindtett/varmeisolerende, pustende og flammehemmende. Produktet er CE-merket etter EN 343:2003 og A1:2007.

Innsatsstøvler

Innsatsstøvelen deles ut og er en personlig eiendel som ikke leveres tilbake etter endt tjeneste. I hver skoeske ligger en informasjonsbrosjyre om produktet, og denne bør i hovedtrekk gjennomgås ved utdeling av innsatsstøvler. To par ullsokker deles ut sammen med innsatsstøvelen.

Impregnering av innsatsstøvlene gjøres med vanlig skokrem uten silikon.

Gore – tex gir en fullstendig vanntett støvel, samtidig som den har gode pusteegenskaper. Vanntetthet og pusteegenskaper gir god komfort i både kalde og varme perioder. Innsatsstøvelens ytterlær er fullnarv, som er et pustende kvalitetslær. Gore – tex fóret er en pustende membran som holder føttene tørre.

Innsatsstøvelen har innebygd vernekappe i poly carbonat. Vernekappen leder ikke kulde, tåler temperaturer fra – 125 til + 250 grader Celsius og er motstandsdyktig mot fett og kjemikalier. Sålen er bygget opp med innleggsåle (støtabsorberende, kompresjonsstødighet), binnsåle (støtabsorberende gel i helen), myk spikertramp og yttersåle (støtdempende, varmebestandig såle). 

Fottøy som er utsatt for alvorlig slag eller sammenpressing i tåpartiet skal byttes ut/kasseres selv om det ikke er synlig skade. Se også brukerveiledning for produktet. 

Under- og mellombekledning

Underbekledning bør bestå av undertøy og sokker i pustende, fukttransporterende og flammehemmet materiale, gjerne ull eller ullfrôtte. Mellombekledning er en jakkemodell med flammende ytterflate.

INNSATSUNIFORMEN

  1. Hjelm med brannfôring
  2. T-skjorte i ull
  3. Innsatsstøvler
  4. Innsatsjakke
  5. Innsatsbukse
  6. Votter/hansker
  7. Refleksvest
  8. Fleecejakke
  9. Caps
  10. Lite førstehjelpssett