Personlig utrustning

Personlig utrustning består i bekledning og utstyr for tjenestepliktige og fast ansatte i Sivilforsvaret til bruk under utdanning, øvelse og innsatser mv.

Den personlige utrustningen er beskrevet i til enhver til gjeldende utrustningsplan.

Instruks om bruk av uniform og honnør i Sivilforsvaret (uniformsreglementet) (pdf)

Rutine for utlevering, innlevering og innkreving av personlig utstyr i Sivilforsvaret (pdf)

Bruk og vedlikehold

For å ivareta egenskapene og kvaliteten på den personlige utrustningen er det viktig at produktene brukes, lagres og vedlikeholdes riktig. Det er viktig at tjenestepliktige og ansatte får informasjon om dette når innsatsbekledning og uniformer deles ut. 

Retur av klær og utstyr

Når ansatte og tjenestepliktige avslutter tjenesteforholdet, skal den personlige utrusningen (med unntak av undertøy og slitte innsatsstøvler som beholdes og annet som kan kasseres lokalt) leveres tilbake til sivilforsvarsdistriktet, som igjen returnerer dette til Sentrallageret.

 

INNSATSUNIFORMEN

I tjeneste er det behov for beskyttelse, funksjonalitet og kvalitet på bekledningen. Det finnes derfor en komplett innsatsbekledning bestående av:

Da disse klærne ble valgt ut, ble det lagt vekt på at materialet skulle være vindtett, varmeisolerende og flammehemmende. Alle produktene ivaretar også relevante og nødvendige krav etter arbeidsmiljøloven med tilhørende forskrift om konstruksjon, utforming og produksjon av personlig verneutstyr. Vedrørende hodeplagg og hansker/votter henvises det til gjeldende PU og Instruks om bruk av uniform og honnør i Sivilforsvaret (uniformsreglementet).

Ytterbekledning (jakke og bukse)

Ytterbekledningen består av jakken og buksen, som er vanntett, vindtett/varmeisolerende, pustende og flammehemmende. Produktet er CE-merket etter EN 343:2003 og A1:2007.

Innsatshjelm

Bruksområdet til innsatshjelmen er ”lightduty”. Hjelmen er godkjent etter EN 397 (krav industrielle vernehjelmer), hvilket innebærer at den er flammehemmende.

De nye innsatshjelmene har integrert visir og kappe (NOMEX) i nakken, og med en innvendig strammeskrue er de lette å tilpasse for brukerne. Beskyttelse mot sidestøt er begrenset, og hjelmen er ikke egnet til bruk på motoriserte transportmidler. Visiret har begrenset beskyttelse mot strålevarme.

Innsatshjelmen er produsert i kevlar ® Aramid fiber. Materialet er motstandsdyktig mot UV stråling og kjemikalier. Det er innvendig visir på hjelmene.

Slik fester du enkelt hodelykt til innsatshjelmen ved hjelp av borrelås med dobbeltsidig teip (pdf)

Hvis hjelmen behandles godt og er lagret mot UV stråling er beregnet levetid om lag 20 år. Ved fall mot en hard overflate fra 1 – 3 m kan ytterskallet flasse, men små riper eller merker vil sannsynligvis ikke påvirke innsatshjelmens kvalitet. Innmaten i innsatshjelmen kan desinfiseres med kjemiske produkter etter behov.

Innsatshjelmen kan repareres hvis

Kasser innsatshjelmen hvis

Innsatsstøvler

Innsatsstøvelen deles ut og er en personlig eiendel som ikke leveres tilbake etter endt tjeneste. I hver skoeske ligger en informasjonsbrosjyre om produktet, og denne bør i hovedtrekk gjennomgås ved utdeling av innsatsstøvler. To par ullsokker deles ut sammen med innsatsstøvelen. Impregnering av innsatsstøvlene gjøres med vanlig skokrem uten silikon.

Innsatsstøvler - generelle tips til riktig bruk

Brukerinformasjon vedrørende innsatsstøvler

Gore – tex gir en fullstendig vanntett støvel, samtidig som den har gode pusteegenskaper. Vanntetthet og pusteegenskaper gir god komfort i både kalde og varme perioder. Innsatsstøvelens ytterlær er fullnarv, som er et pustende kvalitetslær. Gore – tex fóret er en pustende membran som holder føttene tørre.

Innsatsstøvelen har innebygd vernekappe i poly carbonat. Vernekappen leder ikke kulde, tåler temperaturer fra – 125 til + 250 grader Celsius og er motstandsdyktig mot fett og kjemikalier.

Sålen er bygget opp med innleggsåle (støtabsorberende, kompresjonsstødighet), binnsåle (støtabsorberende gel i helen), myk spikertramp og yttersåle (støtdempende, varmebestandig såle). 

Hvis man opplever at innsatsstøvlene blir glatte på visse underlag, spesielt på hardpakket snø/is når det er kaldere enn 5 til 10 minusgrader, kan man unngå problemet ved å grovslipe sålene med sandpapir (grovhet 80 eller 100).

Innsatsstøvlene har også antistatiske egenskaper (pdf). 

Fottøy som er utsatt for alvorlig slag eller sammenpressing i tåpartiet skal byttes ut/kasseres selv om det ikke er synlig skade.

Under- og mellombekledning

Underbekledning bør bestå av undertøy og sokker i pustende, fukttransporterende og flammehemmet materiale, gjerne ull eller ullfrôtte. Mellombekledning er en jakkemodell med flammende ytterflate.

Aclima leverer; Ull T-trøye marine, ullfrottè bukse og trøye m/glidelås, og fleecejakke.

Vaskeanvisning for bekledningen levert av Aclima AS

Sivilforsvarets arbeidsuniform

Arbeidsuniformen benyttes først og fremst av ansatte i Sivilforsvaret, og består av følgende plagg:

Arbeidsuniformen kan brukes sammen med fleecejakken og støvlene som hører til innsatsbekledningen.

Vaskeanvisninger for Sportwool (overdeler)

Tjenesteuniform

Tjenesteuniformen de ansattes pene/formelle antrekk, egnet for anledninger som møter og eksterne foredrag. Det er viktig både for representasjonens del og for plaggenes levetid, at de holdes rene. Jakker og frakker må renses. 

INNSATSUNIFORMEN

  1. Hjelm med brannfôring
  2. T-skjorte i ull
  3. Innsatsstøvler
  4. Innsatsjakke
  5. Innsatsbukse
  6. Votter/hansker
  7. Refleksvest
  8. Fleecejakke
  9. Caps
  10. Lite førstehjelpssett