Om Sivilforsvaret

Sivilforsvaret er til for å beskytte sivilbefolkningen. I fredstid bidrar vi med ekstra mannskaper og utstyr når nød- og beredskapsetatene trenger støtte ved større ulykker og naturkatastrofer. I krig skal vi beskytte sivilbefolkningen ved krigshandlinger og store hendelser.

Uniformerte mannskaper i Sivilforsvaret går i en gang i forbindelse med øvelse
Foto: Stian Olberg / DSB

Organisering og bemanning

Sivilforsvaret har en styrke på 8 000 tjenestepliktige menn og kvinner og er underlagt Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Sivilforsvaret er delt inn i 20 distrikter. Alle tjenestepliktige blir fordelt på disse distriktene basert på hvor de bor. Hvert distrikt har sitt distriktskontor, med til sammen 250 fast ansatte. Herfra ledes ressursene i distriktet operativt og administrativt. Mannskapene plasseres i operative avdelinger, de fleste av dem med 24 tjenestepliktige.

Nøkkeltall

20

distrikter i hele Norge

8000

tjenestepliktige

214

innsatser årlig i snitt

Bruk av sivilforsvarets tjenestepliktige i fredstid

Når kan Sivilforsvaret kalle inn tjenestepliktige til tjeneste, øvelse/innsats, i fredstid? Veileder for bruk av sivilforsvarets tjenestepliktige i fredstid er et verktøy for at Sivilforsvaret lettere skal forstå regelverket og anvende det riktig når tjenestepliktige skal i innsats.

Veileder: Bruk av sivilforsvarets tjenestepliktige i fredstid (pdf)

Regelverk

Se oversikt over viktig regelverk som gjelder for Sivilforsvaret.

Innsatsuniformen

Illustrasjon av alle elementene i Sivilforsvarets innsatsuniform

Innsatsuniformen til Sivilforsvaret består av: Hjelm med brannfôring, t-skjorte i ull, innsatsstøvler, innsatsjakke og -bukse, votter/handsker, refleksvest, fleecejakke, caps og lite førstehjelpssett.

Les mer om