Omfattende varslingsprøve på mobilen

Onsdag 14. juni klokken 12 skal Nødvarsel på mobil testes ut mot publikum i stor skala. Samtidig testes Sivilforsvarets tyfoner. DSB og Politiet ber nå befolkningen forberede seg på denne omfattende varslingsprøven.

Varslingsprøven den 14. juni gjøres over hele landet, rundt klokken 12. Da sender politiet ut test av Nødvarsel på mobil og Sivilforsvaret tester tyfonene med signalet "Viktig melding – søk informasjon". Det betyr at mobiltelefoner i hele landet vil vibrere og spille av et høyt lydsignal, samtidig som tyfonene uler.

– Varslingsprøven vil kunne merkes godt denne gangen, spesielt der mange mennesker er samlet og mange enheter vil spille av lyd samtidig. Snakk gjerne med dine nærmeste - barn, eldre og andre rundt deg på forhånd, slik at flest mulig er forberedt og vet at dette bare er en test, oppfordrer Elisabeth Aarsæther, direktør i DSB.

Det er DSB, i tett samarbeid med Politiet, Nasjonal kommunikasjonsmyndighet og mobiloperatørene, som har levert Nødvarsel - myndighetenes nye system for befolkningsvarsling på mobil.

Hvem får testen?

Testen går ut til alle nyere og oppdaterte mobiltelefoner som befinner seg i Norge og som er koblet på 4G/5G. Noen nettbrett og smartklokker kan også vise nødvarsler.

– I Danmark gjennomførte de nylig en tilsvarende test. Da var det mange som ikke fikk testen fordi de ikke hadde oppdatert telefonene sine. Så husk å oppdatere telefonen din før varslingsprøven, sier Aarsæther.

Dette er Nødvarsel

Nødvarsel ble lansert i januar i år og skal brukes til å varsle befolkningen på mobiletelefon om akutte og alvorlige hendelser som truer liv og helse. I en reell situasjon inneholder et nødvarsel informasjon om hva som skjer, og hva du bør gjøre for å beskytte deg selv. Nødvarsel kan brukes både ved lokale, regionale og nasjonale hendelser.

– Politiet tar nå i bruk Nødvarsel over hele landet. Løsningen vil bidra til å styrke både samfunnssikkerheten og innbyggernes egenberedskap, sier beredskapsdirektør i Politidirektoratet Tone Vangen.

Nødvarsel på mobil testes nå til hele befolkningen både for å gjøre befolkningen kjent med hvordan det oppleves å få et Nødvarsel og for å sikre at systemet fungerer som det skal.

Tyfonene testes hvert halvår, den andre onsdagen i januar og den andre onsdagen i juni. Testing av tyfonene gjøres for å avdekke tekniske feil og for å gjøre befolkningen kjent med lyden og signalet.

Les mer om varslingsprøven på nødvarsel.no